Proiect pentru

Adoptarea
Votului Electronic

De ce un astfel de proiect?

Legea Fundamentală, Constituția României, garantează oricărui cetățean român, prin Articolul 40, dreptul la asociere. Altfel spus, dreptul fiecăruia dintre noi de a se asocia liber cu una sau mai multe persoane, în diferite structuri, inclusiv politice, este fundamental garantat.

Cât de liberă, însă, este libertatea de asociere în România ne spune, printre altele, Legea Partidelor.

În forma în care există acum, aceasta te obligă să strângi 25.000 de semnături din 18 județe pentru a deveni o entitate politică acceptată de sistem, un partid.

Inițiatorii proiectului de față pornesc de la premisa că Legea Partidelor este doar un instrument pe care sistemul l-a lăsat să se tocească, să ruginească.

Și ce face un chirurg cu un bisturiu ruginit? Unii ar spune că îl schimbă. Alții, însă, continuă să opereze cu el, infectând și mai mult o rană deja atinsă de cangrenă, provocând traume și mai mari unui organism care trage să moară.

Ce ne propunem? Ca prin argumente solide să convingem cât mai mulți cetățeni că vremea acestei legi, în forma sa actuală, a trecut demult. Că a venit momentul să o schimbăm cu o alta, modernă, europeană, care să permită oricui dorește să fondeze un partid de la firul ierbii, fără a fi nevoit să dispună de resurse financiare semnificative pentru a cumpără 25.000 de adeziuni.

Pentru că, în final, electoratul este cel care hotărăște dacă platforma unui partid este suficient de convingătoare pentru a-i vota candidații.

Ce va aduce schimbarea acestei legi?

1. O mai bună reprezentativitate a intereselor cetățeanului în structurile statului.

2. Diversificarea pieței politice într-o țară în care de peste 20 de ani avem aceiași 3 mari jucători, personalizați de aceiași indivizi.

3. Și nu în ultimul rând, convingerea că poți fi cu adevărat liber în opțiunile tale politice.