Întrebari şi raspunsuri

Cum funcționează votul electronic propus?

Cetățenii români își vor putea exercita dreptul de a vota electronic, între orele 07.00 și 21.00, în preziua stabilită pentru exercitarea dreptului de vot pe cale clasică. Există însă o condiție: trebuie să vă adresați primăriei de care aparțineți, cu cel puțin 30 de zile înaintea datei fixate pentru alegeri, cu o cerere de înregistrare în Registrul Electoral Electronic. Pentru cei plecați în străinătate, cerea trebuie trimisă la reprezentanțele diplomatice sau consulare ale statului român din statul de domiciliu sau de reședință, apropiate de domiciliul sau reședința dumneavoastră. Cererea poate fi trimisă și prin poștă. Veți primi apoi un token (similar celor folosite de băncile comerciale) pe care-l veți folosi la autentificarea pe portalul web unde vă veți exprima votul.

Care sunt avantajele?

Puteți vota de acasă, din fața unui calculator conectat la internet. Se elimină astfel necesitatea deplasării la o secție de votare, așteptatul la rând în caz de aglomerație și din această cauză, uneori (cum a fost cazul la cele mai recente alegeri prezidențiale), chiar imposibilitatea de a vota.

Nu presupune nici un cost în plus pentru alegător.

Puteți verifica ulterior corectitudinea înregistrării votului exprimat, prin accesarea, în baza parolei primite, a portalului web deținut de Autoritatea Electorală Permanentă.

Sistemul informatizat permite verificarea în timp real a încercărilor de fraudare prin vot multiplu.

Numărarea și centralizarea voturilor se va putea face în timp real.

Ce pot face pentru adoptarea legii?

– De câte ori i-ai cerut parlamentarului tău să susțină o modificare legislativă? Acum o poți face fie online – selectezi județul tău, parlamentarul sau parlamentarii cărora vrei să te adresezi și le trimiți un e-mail cu ajutorul aplicației – fie prin varianta mai eficientă prin care îi faci o vizită la biroul său parlamentar și îi ceri personal acest lucru. Găsești adresele birourilor parlametare folosind harta interactivă de pe site.

– Poți să te înscri aici ca susținător într-una din cele trei categorii.