Proiect pentru

Adoptarea
Votului Electronic

Proiectul de modificare a Legii 14/2003 a partidelor politice a fost depus marți 9 decembrie 2014 la Camera Deputaților

 

Bună ziua!

 

Vă scriu în numele Asociației Pentru Miniți Pertinente AMPER pentru a vă supune atenției proiectul de modificare a Legii 14/2003 a partidelor politice, care a fost depus marți 9 decembrie 2014 la Camera Deputaților.

În acest context, vă propun mai întâi un simplu exercițiu: încercați să vă imaginați cum s-ar derula activitatea organizației în care activați, dacă pentru înființarea ei, legislația v-ar fi obligat să aveți nevoie de 25.000 de membri fondatori, din 18 județe, plus municipiul București, nu mai puțin de 700 din fiecare județ. Cu siguranță foarte puține dintre ONG-urile care activează azi cu succes ar fi avut măcar șansa să se înființeze, să activeze în comunitate și să producă efecte benefice.

Legislația care reglementează înființarea partidelor politice are însă în continuare aceste restricții numerice și teritoriale. Din acest motiv, România este în prezent țara europeană care impune cele mai constrângătoare condiții pentru înființarea unui partid. Spre deosebire, în țări cu democrații consolidate, cum sunt Germania, Marea Britanie, Franța sau Olanda, e nevoie de doar trei membri fondatori pentru înființarea unui partid.

Urmările sunt cele pe care le vedem și simțim în fiecare zi. Avem o clasă politică coruptă, cu partide care par să fi renunțat la propriile doctrine și care se rotesc la putere fără să fie capabile să guverneze în folosul cetățenilor. Pragul de 25.000 de membri fondatori, necesar înregistrării unui partid politic, reprezintă în opinia noastră și o încălcare a dreptului constituțional la liberă asociere, prin urmare propunem reducerea acestuia la un număr minim de trei membri. De asemenea, potrivit propunerii noastre de modificare a legii, Tribunalul Bucureşti va putea dizolva un partid politic dacă se îndeplinesc alternativ următoarele două condiţii: nu a ţinut nicio adunare generală timp de 5 ani sau nu a desemnat candidaţi, singur sau în alianţă, în două campanii electorale parlamentare succesive, în cel puţin o circumscripţie electorală.

Pentru că noi credem că mult așteptata reformă a clasei politice s-a dovedit că nu poate veni de sus în jos, vă invităm să o susțineți și să o realizăm împreună de jos în sus. Vă invităm să susțineți demersul nostru de a „liberaliza” piața partidelor politice, de a crea concurență reală între partide, de a stimula participarea politică a cetățenilor, care într-un final va duce la apariția unor noi politicieni capabili. Vă supunem așadar atenției următoarele documente:

Analiza comparativă „Condițiile de înființare a unui partid politic și accesul partidelor noi la reprezentarea politică”
Analiza juridică
Anexe
Expunere de motive
Proiect de lege
Studiu privind finanțarea partidelor
Studiu privind democrația directă

În cazul în care în urma parcurgerii documentelor decideți să susțineți demersul nostru, vă rugăm să vă înscrieți ONG-ul dumneavoastră pe lista susținătorilor aici.